"ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ
ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"

(Από επιγραφή σε άγαλμα της Παναγίας
που μετέφεραν πρόσφυγες της Αλγερίας
σε παρεκκλήσι στην Τουλών της Γαλλίας το 1962)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΡΦΟΥ
*** ΙΔΡΥΣΗ:4/10/1994
***ΤΟΠΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: Λεμεσός (λόγω προσφυγιάς)***ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:Τ.Θ.51910, 3509 Λεμεσός
***ΤΗΛΕΦΩΝΟ:25714709
***ΣΤΟΧΟΙ:- Ενίσχυση της συνοχής και αλληλεγγύης μεταξύ των Μορφιτών - Διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων εδαφών μας και καλλιέργεια αγωνιστικότητας - Συμμετοχή των Μορφιτών στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή


Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ 25-2-2011


ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΙΚΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΣ
 ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 'ΑΡΣΙΝΟΗ΄ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΣΤΙΣ 25-2-2011






Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΝΩΛΗ

Δημοσιεύουμε ένα μέρος από τα συνδετικά κείμενα της εκδήλωσης που έγραψε και διάβασε ο Ανδρέας Χατζήκυριάκου στην πολύ πετυχημένη εκδήλωση, η οποία έγινε στην κατάμεστη αίθουσα "Λουκής Ακρίτας" της ΣΠΕ Μόρφου στη Λεμεσό. Πετυχημένη αλλά και πολύ συγκινητική η όλη βραδιά, τόσο από άποψη συγκέντρωσης Μορφιτών και άλλων εκτιμητών του έργου και της προσφοράς του Ανδρέα Μανώλη όσο και από άποψη συμμετοχών και ποιότητας των όσων ακούστηκαν ή διαβάστηκαν. Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, κάτι το οποίο θα μείνει ως σημείο αναφοράς. Ισως πρέπει μα επανέλθουμε...

Καλησπέρα σας.


Απόψε, θα είναι μια αλλιώτικη βραδιά. Τιμή για το δάσκαλό μας. Για σένα δάσκαλέ μας. Ανδρέα Μανώλη. Απόψε, θα μας ταξιδέψεις σε παλιές όμορφες κι’ ανέμελες βραδιές που ζήσαμε, εκεί κάτω στο χωριό μας το αγαπημένο και στους Σόλους. Θα είναι ένα ταξίδι στο φως.

Πρόεδρε μας Περσούλα Κουδουνά, έλα για να ολοκληρώσεις με τα δικά σου γραφόμενα το ξεκίνημα.

Χρωστούμε στους δασκάλους μας πολλά. Θα έλεγα πως ζήσαμε μαγικές στιγμές στα μαθητικά μας χρόνια. Αργότερα… η ζωή μας ζόρισε. Όμως δεν μας λύγισε. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε, έχοντας σαν πρότυπα εσάς, και σένα δάσκαλέ μας. Κύριος ομιλητής γι’ απόψε… ένας άλλος αγαπημένος δάσκαλος μας ο κ. Γεώργιος Παρανή. Παρακαλώ….

Όταν από καρδιάς εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου, δεν αποζητάς ποτέ την ανταπόδοση. Όμως… θα πρέπει, τις διαδικασίες να ακολουθήσουμε. Τα χρόνια πέρασαν . Μα… τις δημιουργικές εποχές , ακόμη τις θυμόμαστε. Τα εγγόνια μεγάλωσαν. Τα βλαστάρια άρχισαν να καρποφορούν. Ευχή , να μοιάσουν στο παππού τους. Ο Ανδρέας Μανώλη ο νεότερος.

Μπορεί να είναι μια απλή πλακέτα , που θα τοποθετηθεί σε ένα ράφι της βιβλιοθήκης. Το βλέμμα… συχνά θα πέφτει στα γραφόμενα της και θα θυμίζει την αποψινή και τόσο έντονα συναισθηματική βραδιά. Μια απλή πλακέτα, που θα συγκεντρώνει τη νιότη, το πάθος για το δράμα, τα εφηβικά γέλια και την ωριμότητα σε αυτό που επιτελούσαμε, με την καθοδήγησή σου δάσκαλέ μας.

Τις όμορφες ξεχωριστές στιγμές της ζωής και ειδικά τις μαθητικές, τις φέρνουμε συχνά στο μυαλό μας, για να έχουμε συνεχώς ευφορία ψυχής. Η νοσταλγία πλημμυρίζει αρκετές φορές το είναι μας. Κάποια πράγματα ίσως να μας διαφεύγουν. Ο Κώστας Μόντης λέει, σε κάποιες σκόρπιες σκέψεις του. Έπρεπε να κρατάμε σημειώσεις τότε που συνέβαιναν. Έπρεπε να κρατάμε σημειώσεις τότε που τα ζούσαμε. Να μην μας εμπαίζουν τώρα οι νοσταλγίες. Να μπορούμε να τις αντικρούουμε. Ευτυχώς, στη δική μας περίπτωση, υπάρχουν οι τότε μαθητές, που ενσάρκωσαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Μπορείς να είσαι περήφανος δάσκαλέ μας. Πολλά από τα παιδιά σου πρόκοψαν. Γλύπτες , εκπαιδευτικοί, ζωγράφοι , συγγραφείς, ποιοτικοί στη ζωή, ποιητές. Ο Γιάννης Ποδηναράς θα μας διαβάσει ένα δικό του χαρακτηριστικό ποίημα.

Ειρήνη είναι όταν….. ειρήνη λοιπόν είναι ότι συνέλαβα μες απ’ την έκφραση και μες απ’ την κίνηση της ζωής. Και ειρήνη είναι κάτι βαθύτερο απ’ αυτό που εννοούμε, όταν δεν γίνεται κάποτε πόλεμος. Ειρήνη είναι όταν τ’ ανθρώπου η ψυχή, γίνεται έξω στο σύμπαν ήλιος. Και ο ήλιος ψυχή μες τον άνθρωπο. Απόψε … αποζητούμε να σε ζεστάνουμε δάσκαλέ μας, με τον ήλιο της ψυχής μας.

Ευχαριστώ τις μακριές σειρές των προγόνων, που δούλεψαν τη φωνή, την τεμάχισαν σε κρίκους, την κάμαν νοήματα, τη σφυρηλάτησαν όπως το χρυσάφι οι μεταλλουργοί κι’ έγινε Όμηροι, Αισχύλοι, Ευαγγέλια κι ‘ άλλα κοσμήματα.

Αλήθεια … πως θα στόλιζα τα γραφόμενα μου ; Πως θα τροφοδοτούσα τη ψυχή μου ; Αν δεν μού ‘δινες ποίηση Κύριε , δεν θάχα τίποτα για να ζήσω. Ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου από τη Μάρω Κέντωνη Προκοπίου.

Τα μέλη μας συγκινήθηκαν όταν πήραν την πρόσκληση για την αποψινή εκδήλωση. Μας το έχουν εκφράσει αρκετοί και προσωπικά. Ο Νίκος Παπαναστασίου ξεδίπλωσε όλα τα συναισθήματά του και τα μετέτρεψε σε στίχους. Ακούστε τον.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΝΩΛΗ - ΔΕΥΤΕΡΑ 21/2/2011

ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ   ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21/2/2011 ΣΤΙς 6.30 ΜΜ ΣΤΗΝ ΣΠΕ ΜΟΡΦΟΥ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Π ρ ό γ ρ α μ μ α



Χαιρετισμός από την πρόεδρο του Ομίλου μας κ. Περσούλα Κουδουνά
Χαιρετισμός από τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο
Ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου από τη Μάρω Κέντωνη Προκοπίου


Ομιλία από τον εκπαιδευτικό κ. Γεώργιο Παρανή


Ο Νίκος Παπαναστασίου εμπνεύστηκε τους στίχους που θα μας διαβάσει.


Ο εγγονός Ανδρέας Μανώλη διαβάζει αυτά που θα έλεγε ο παππούς του.


Επίδοση τιμητικής πλακέτας


Μονόλογος του Ορέστη από την τραγωδία ``Ιφιγένεια`` - Γιάννης Ποδιναράς

Μονόλογος του Βουκόλου από την τραγωδία ``Ηλέκτρα`` - Πανίκος Μαύρος

Διάλογος Μήδειας και Ιάσονα από την τραγωδία ``Μήδεια``


με τη Δώρα Σάββα και το Χάρη Μασούρα

Μονόλογος του Ορέστη από την τραγωδία ``Ηλέκτρα`` – Μιχάλης Ζεμπύλας

Μήνυμα από το Νίκο Κοτζιαμάνη που ερμήνευσε τον ``Αίαντα`` το 1964


Ο Γιάννης Ποδιναράς απαγγέλει το δικό του ποίημα:


``Νυχτερινή συνεστίαση αποφοίτων Γυμνασίου Μόρφου-Λευκωσία 1990``


Θέατρο Σόλων- Ένα ταξίδι επιστροφής από το Μιχάλη Ζεμπύλα.


``Ωδή προς τον Έρωτα`` από την τραγωδία ``Αντιγόνη``


Τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου:


``Στο περιγιάλι το κρυφό`` - `` Το ψωμί είναι στο τραπέζι``

``Το σύννεφο έφερε βροχή`` - ``Μίλησε μου``

Δεξίωση στον πιο πάνω όροφο

Το σκεπτικό της απόφασης

Ο κ. Ανδρέας Μανώλη ήταν στα μαθητικά μας χρόνια στου Μόρφου ο αγαπημένος καθηγητής, που επηρέασε θετικά τη ζωή μας με τον άψογο χαρακτήρα του ως δάσκαλος αλλά και ως άνθρωπος. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου και συνέβαλε με τις συμβουλές του, στο να διοργανώνουμε επιτυχημένες εκδηλώσεις. Εμείς ως Όμιλος έχουμε την υποχρέωση, αυτούς τους ανθρώπους ποτέ να μην τους ξεχνούμε, αλλά να τους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις.


Παρουσίαση και επιμέλεια του προγράμματος : Ανδρέας Χατζηκυριάκου


Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Ομίλου μας


υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου μας, Κώστα Κωνσταντινίδη


Στο πιάνο η Έλλη Βασιλείου


στο Μπουζούκι ο Χριστάκης Ηροδότου


και στην κιθάρα ο Τάκης Κασπαρής


Επιμέλεια και παρουσίαση διαφανειών : Ορέστης Μανώλη


Σύντομο βιογραφικό για τον τιμώμενο

Ο Ανδρέας Μανώλη γεννήθηκε στην Πάνω Ζώδια στις 17/09/1935. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών , κλασική φιλολογία . Το 1958 διορίζεται φιλόλογος στο Ελληνικό Γυμνάσιο Μόρφου , όπου υπηρετεί μέχρι το 1974- τα τελευταία χρόνια ως Β. Διευθυντής. Νυμφεύθηκε τη Μαρούλα Καρή από τη Μόρφου και απόκτησαν τρεις γιους –το Μιχάλη , το Γιώργο και τον Ορέστη. Σήμερα ζει στη Λεμεσό. Έχει 6 εγγονάκια

Σύντομο βιογραφικό για τον Πολιτιστικό Όμιλο Μόρφου


Ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1994 με στόχους τη διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων εδαφών μας μέσα από εκδηλώσεις και τη συμμετοχή των Μορφιτών σε αυτές. Έκανε πολλές εκδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει με την ίδια όρεξη και αγάπη για το καλό της Μόρφου μας.













































Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΙΚΟΣ-ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ


Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΡΦΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΧΟΡΟ
ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΡΣΙΝΟΗ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/2/2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 8.30μμ
ΕΙΣΟΔΟΣ 25 ΕΥΡΏ (ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ)
ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ