"ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ
ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"

(Από επιγραφή σε άγαλμα της Παναγίας
που μετέφεραν πρόσφυγες της Αλγερίας
σε παρεκκλήσι στην Τουλών της Γαλλίας το 1962)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΡΦΟΥ
*** ΙΔΡΥΣΗ:4/10/1994
***ΤΟΠΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: Λεμεσός (λόγω προσφυγιάς)***ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:Τ.Θ.51910, 3509 Λεμεσός
***ΤΗΛΕΦΩΝΟ:25714709
***ΣΤΟΧΟΙ:- Ενίσχυση της συνοχής και αλληλεγγύης μεταξύ των Μορφιτών - Διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων εδαφών μας και καλλιέργεια αγωνιστικότητας - Συμμετοχή των Μορφιτών στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή


Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΙΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΥ ΚΑΤΣΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΜΙΛΟΥ:
Θα προσπαθήσουμε κατά περιόδους να αναρτήσουμε όσο γίνεται περισσότερο υλικό από το πλούσιο και ποικίλο έργο που έχει παρουσιάσει ο Όμιλός μας στα 15 χρόνια της λειτουργίας του.



Ο Πολιτιστικός Όμιλος Μόρφου διοργάνωσε στις 7/6/2006, με μεγάλη επιτυχία, εκδήλωση προς τιμή του μορφίτη συγγραφέα- ιστορικού, Άριστου Κάτση, στην αίθουσα «Λουκή Ακρίτα» της ΣΠΕ Μόρφου στη Λεμεσό,τιμώντας έτσι ακόμα μια φορά, ανθρώπους που με το πνευματικό τους έργο προβάλλουν τη Μόρφου ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν και στην πολιτιστική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ομίλου κ. Ανδρέα Χατζηκυριάκου, αναφορά στη ζωή και το έργο του συγγραφέα από το φιλόλογο κ. Χάρη Σιαπουτή ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Χρίστος Στυλιανίδης παρουσίασε κριτικά και εμπεριστατωμένα το ιστορικό έργο « Από τη Διασκεπτική στην ΕΟΚΑ ». Στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής κ. Τάκης Χατζηδημητρίου παρουσίασε το μυθιστόρημα « Η καμένη λάμπα » με συγκινησιακό τρόπο οδηγώντας το ακροατήριο, μέσα από την ανάλυσή του, σε μια νοσταλγική «επιστροφή» στην κατεχόμενη Μόρφου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τραγούδια από τη χορωδία του Ομίλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Κώστα Κωνσταντινίδη και χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου μας υπό την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων Φάνου και Αντώνη Βακανά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μόρφου κ.κ. Νεόφυτος, πρώην βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΙΣΤΟΥ ΚΑΤΣΗ

Ο Άριστος Κάτσης είναι γέννημα θρέμμα της Μόρφου. Συγκεκριμένα εκεί γεννήθηκε το 1946. Εκεί φοίτησε στο Πρότυπο Αρρεναγωγείο από το 1952 μέχρι το 1958 και από το 1958 μέχρι το 1964 στο Ελληνικό Γυμνάσιο Μόρφου. Το 1964 φοιτά στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το 1969 παίρνει το πτυχίο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Την περίοδο 1969-70 υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και από το 1970 αρχίζει να εργάζεται ως καθηγητής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου. Ξεκινά από την Εμπορική Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου, συνεχίζει στο Α’ Γυμνάσιο Μόρφου και από το 1974 μέχρι το 2001 που επέλεξε το δρόμο της πρόωρης αφυπηρέτησης εργάστηκε διαδοχικά στο Λανίτειο Γυμνάσιο, στο Λύκειο Απ. Πέτρου και Παύλου,ως Βοηθός Διευθυντής και στο Γυμνάσιο Πολεμιδιών ως Διευθυντής. Κατά τη σχολική χρονιά 1988-89 υπηρέτησε με απόσπαση στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας.

Στη Μόρφου, όσο ζούσε, είχε αναπτύξει έντονη δράση σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα το 1973 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Μπουάτ Μόρφου και του Ομίλου Φίλων Μόρφου, η ίδρυση του οποίου αποτέλεσε αποκλειστικά δική του ιδέα. Υπήρξε ακόμα αρχισυντάκτης της Μορφίτικης εφημερίδας «Παρατηρητής», ενώ διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου Διγενής Ακρίτας.

Η δράση του όμως συνεχίζεται αδιάκοπα και στα χρόνια της προσφυγιάς. Επανειλημμένα εκλέχτηκε γενικός αντιπρόσωπος των καθηγητών στην οργάνωση της ΟΕΛΜΕΚ , διετέλεσε μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης και γραμματέας και πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Μόρφου.

Υπήρξε ακόμα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αθλητικής Ένωσης Μόρφου (ΑΕΜ) και από το 2004 είχε τη συμβολή του στη δημιουργία της Κίνησης Διαμερίσματος Μόρφου για λύση και επανένωση, της οποίας είναι Πρόεδρος.

Ο Άριστος Κάτσης κάτω από αυτήν την ιδιότητα του είχε τη συμβολή του σε μερικά ξεχωριστά γεγονότα , όπως η δικοινοτική εκδήλωση στη Μόρφου, η επαναλειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Μάμα, το άνοιγμα του οδοφράγματος της Ζώδιας, οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις Παλαιμάχων της Μόρφου με τους παλαίμαχους Τουρκοκύπριους που κατοικούν στη Μόρφου. Επίσης πρόσφατα ήταν ανάμεσα στα άτομα που παρέλαβαν στη Μόρφου κύπελλα της ΑΕΜ , από παράγοντες του τουρκοκυπριακού σωματείου που στεγάζεται στο οίκημα της στη Μόρφου.

Περνώντας τώρα στο συγγραφικό έργο του Άριστου Κάτση μπορούμε να πούμε πως ξεκινά το 1970 με τη δημοσίευση διάφορων ιστορικών μελετών και πολιτικών κειμένων σε διάφορες εφημερίδες , όπως ο Φιλελεύθερος, η Κύπρος και τα Νέα.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Φιλελεύθερο στις 13 Απριλίου1973, σε μια εποχή που οι φήμες μιλούσαν για πραξικόπημα, με τον τίτλο «Η ένωση, το εφικτό και το πραξικόπημα». Προειδοποιούσε λοιπόν γράφοντας: « Το πραξικόπημα θα γίνει, όχι μόνο για να ανατρέψει το Μακάριο, αλλά για να δώσει λύση στο Κυπριακό. Μπορεί όμως το πραξικόπημα να φέρει την ένωση; Η Τουρκία δεν έχει εκφράσει μέχρι τώρα καμιά ανησυχία για τις φήμες πραξικοπήματος, γιατί το βλέπει σαν μια μοναδική ευκαιρία γι αυτήν. Γιατί θα είναι πολύ αφελής, αυτός που θα πιστέψει πως μετά από ένα πραξικόπημα οι Τούρκοι της Κύπρου θα δεχτούν να παραδώσουν τη γη που ελέγχουν στην Ελλάδα... Αποτέλεσμα του πραξικοπήματος θα είναι η επέμβαση της Τουρκίας... Έτσι θα πραγματοποιηθεί η ποθητή στο Ντενκτάς λύση να αναλάβουν την ασφάλεια της Κύπρου η Ελλάδα και η Τουρκία. Και τελικά το αποτέλεσμα ένα θα είναι: ο διαμελισμός. Επομένως, αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος, θα γίνει ή από ανόητους, που θα πιστέψουν πως θα γίνει η ένωση ή από οπαδούς της διπλής ένωσης.»

Επίσης το Φλεβάρη του 1976 ο Άριστος Κάτσης καθιέρωσε στο «Φιλελεύθερο» τη στήλη «Επιφυλλίδες του Σαββάτου» με ιστορικά και επίκαιρα θέματα, που υπήρξε ένα φαινόμενο για την κυπριακή δημοσιογραφία, αφού διατηρήθηκε συνέχεια μέχρι τον Ιούλιο του 2001. Από τον Αύγουστο του 2001 μέχρι το Φλεβάρη του 2002 συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Πολίτης».

Παράλληλα κατά την περίοδο 1984-88 έδωσε διαλέξεις για το Κυπριακό στα Ελεύθερα Ανοιχτά Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Δανίας, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, επί υπουργίας της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη.

Το εκδοτικό τώρα έργο του Άριστου Κάτση περιλαμβάνει διάφορα αξιόλογα βιβλία.

Το 1977 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Από την Ανεξαρτησία στη τουρκική εισβολή», που εξαντλήθηκε αμέσως και επανακυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά από τον αθηναϊκό εκδοτικό οίκο Παπαζήση. Το έργο αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που κάλυπτε συνοπτικά την περίοδο 1959-1974 και σ’ αυτό φαίνονται οι διάφορες συνωμοσίες που οδήγησαν στη ντεφάκτο διχοτόμηση της Κύπρου. Παρόλο που εξαντλήθηκε και η δεύτερη έκδοση, ο συγγραφέας δεν προχώρησε σε νέα έκδοση έχοντας πάντα στους σχεδιασμούς του μια πιο συμπληρωμένη έκδοση γι αυτήν την περίοδο.

To 1982 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Από την ΕΟΚΑ στην Ανεξαρτησία», που ασχολείται με την περίοδο 1955-59. Σ’ αυτό καταγράφει τεκμηριωμένα τις θέσεις του. Δε θεωρεί χαμένες ευκαιρίες τις προτάσεις Χάρντιγκ και Ράντκλιφ ενώ θεωρεί τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, παρόλα τα αρνητικά τους, ως ένα θετικό βήμα για τον κυπριακό λαό.

Το 1987 κυκλοφορεί το έργο του «Πολιτική Ιστορία της Κύπρου1959-1987» , που ήταν ο 5ος τόμος της σειράς «Κύπρος». Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μελετά τα γεγονότα της περιόδου αυτής, δίνει έμφαση στην τραγωδία του 1974 και αναλύει όλα τα σχέδια που υποβλήθηκαν στα χρόνια αυτά για την επίλυση του Κυπριακού.

Το ίδιο έργο επανεκδόθηκε το 1996 και σήμερα είναι εξαντλημένο.

Το 2002 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο(1959-1998)»,που είναι το πρώτο βιβλίο που ασχολήθηκε αποκλειστικά μ’ αυτό το θέμα. Σ’ αυτό αναλύει αντικειμενικά και με ξεκάθαρα συμπεράσματα όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το έργο εξαντλήθηκε αμέσως και μέσα στους προσανατολισμούς του συγγραφέα είναι μια πιο διευρυμένη έκδοση, που θα περιλαμβάνει και τις κατοπινές εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Άριστος Κάτσης έχει ένα γράψιμο θετικό και εγκεφαλικό και κρίνει τα ιστορικά γεγονότα χωρίς να επηρεάζεται από καταστάσεις και συναισθηματισμούς. Εκεί που κυριαρχεί το συναίσθημα είναι στο μυθιστόρημα «Η καμένη λάμπα», που κυκλοφόρησε το 2003. Το βιβλίο αυτό είναι ένας ύμνος και θρήνος για τη Μόρφου, ένα ενθύμιο γλυκών και πικρών αναμνήσεων για κάθε Μορφίτη και Μορφίτισσα, στο οποίο καταγράφεται ο έντονος πόθος του συγγραφέα για επαναπροσέγγιση των δύο κυπριακών κοινοτήτων και για επανένωση της πατρίδας μας.

Το τελευταίο του βιβλίο εκδόθηκε το 2005 με τίτλο «Από τη Διασκεπτική στην ΕΟΚΑ» και ο ίδιος ο συγγραφέας το θεωρεί ως το πιο ώριμο και το πιο επιστημονικό του έργο. Σ’ αυτό αναλύονται οι εξελίξεις της περιόδου 1946-1955 και κυριαρχεί το μήνυμα πως η παραβίαση της πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου, για μια σταδιακή λύση του Κυπριακού, που θα ξεκινούσε από την αυτοκυβέρνηση και θα κατέληγε στην ανεξαρτησία, κάθε άλλο παρά ωφέλησε την πορεία της Κύπρου.

Τώρα έχει τελειώσει ακόμα ένα βιβλίο με τον τίτλο «Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή», όπου καταγράφει την παρουσία της Ελλάδας στη Μικρά Ασία και εξηγεί πώς οι στρατιωτικοί και πολιτικοί θρίαμβοι κατάληξαν σε τραγωδία, ύστερα από τις ασύνετες αποφάσεις των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών της Ελλάδας.

Τελειώνοντας την αναφορά μου στη ζωή και το έργο του αγαπητού συμπολίτη μας, Άριστου Κάτση, δεν έχουμε παρά μόνο να ευχηθούμε να συνεχίσει να μας τρέφει με τις γνώσεις και τα γεγονότα του παρελθόντος, για να κατανοούμε καλύτερα το παρόν και για να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή για τα μελλούμενα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: