"ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ
ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"

(Από επιγραφή σε άγαλμα της Παναγίας
που μετέφεραν πρόσφυγες της Αλγερίας
σε παρεκκλήσι στην Τουλών της Γαλλίας το 1962)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΡΦΟΥ
*** ΙΔΡΥΣΗ:4/10/1994
***ΤΟΠΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: Λεμεσός (λόγω προσφυγιάς)***ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:Τ.Θ.51910, 3509 Λεμεσός
***ΤΗΛΕΦΩΝΟ:25714709
***ΣΤΟΧΟΙ:- Ενίσχυση της συνοχής και αλληλεγγύης μεταξύ των Μορφιτών - Διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων εδαφών μας και καλλιέργεια αγωνιστικότητας - Συμμετοχή των Μορφιτών στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή


Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Την Κυριακή 13/10/2013 η 33η Αντικατοχική Πορεία Μόρφου και άλλες εκδηλώσεις

Την Κυριακή η 33η Αντικατοχική Πορεία Μόρφου

ΠΗΓΗ:http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/78871
Στο οδόφραγμα η χορωδία του Ομίλου μας
 θα τραγουδήσει αντικατοχικά τραγούδια
Για 33η χρονιά οι πρόσφυγες του Δήμου Μόρφου και των κοινοτήτων του Διαμερίσματος Μόρφου πορεύονται στις 13 Οκτωβρίου 2013 προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη, το χώρο που έχει καταστεί σύμβολο, εδώ και 39 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή.
Σε διάσκεψη Τύπου ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας είπε ότι στον Αστρομερίτη θα πορευτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, οι πρώην Πρόεδροι της Ελληνικής Βουλής και Επίτιμοι Δήμαρχοι Μόρφου, Απόστολος Κακλαμάνης και Δημήτρης Σιούφας.
Στην πορεία θα συμμετέχει επίσης αντιπροσωπεία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, Ευρωβουλευτές, ο Δήμαρχος Μπάρνετ και άλλοι Δήμαρχοι, αδελφοποιημένοι με τον Δήμο Μόρφου.
Ο κ. Πίττας είπε ότι εκεί στον Αστρομερίτη θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία, μνημόσυνο πεσόντων αλλά και δέηση για διακρίβωση των αγνοουμένων, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτου.
Μετά θα γίνει πορεία προς το Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη όπου θα εκφωνηθούν ομιλίες και χαιρετισμοί από τους επισήμους και ακολούθως θα γίνει μετάβαση στο οδόφραγμα Αστρομερίτη, όπου θα κατατεθεί στεφάνι στο μνημείο πεσόντων που υπάρχει, θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ακολούθως θα επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας σε εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Ο Δήμαρχος Μόρφου είπε ότι τη Δευτέρα το πρωί οι προσκεκλημένοι του Δήμου Μόρφου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής από τους οποίους θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο Δήμαρχος Μόρφου αναφέρθηκε στη χρονική συγκυρία της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων του Δήμου Μόρφου με τις ζυμώσεις που γίνονται για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και κάλεσε για τη μέγιστη δυνατότητα ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο αντιλαμβανόμενοι όλοι την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η πατρίδα μας.
Επίσης σε διακήρυξή τους με την ευκαιρία των «Ημερών Μνήμης Μόρφου», ο Δήμος Μόρφου καλεί τους Τ/κ «μαζί να εργαστούμε για μια επανενωμένη Κύπρο στην ΕΕ και μαζί να απολαύσουμε τους καρπούς της πλήρους ένταξής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
«Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να διχοτομηθεί, είναι όμως αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλους τους νόμιμους κατοίκους της», αναφέρεται, επίσης, στη διακήρυξη, στην οποία τονίζεται ότι «θα αγωνιστούμε πεισματικά ενάντια σε κάθε λύση που θα μας αποστερεί το αναφαίρετο δικαίωμα στη γη που μας γέννησε, στη γη που σήμερα είναι θαμμένοι γονιοί και πρόγονοί μας».
Ο Δήμαρχος Μόρφου είπε επίσης ότι κάποιοι από τους προσκεκλημένους του επιθυμούν να περάσουν στα κατεχόμενα για να αντικρύσουν από κοντά την Μόρφου και να δουν τη σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς που διενεργείται, κάτι που επιχειρήθηκε και πέρσι, αλλά λόγω της στάσης που τήρησε το κατοχικό καθεστώς, δεν κατέστη δυνατή η μετάβαση στην κατεχόμενη κωμόπολη.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Μνήμης Μόρφου» εγκαινιάζεται αύριο Τρίτη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας η μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μόρφου, η σύληση και η καταστροφή της πανάρχαιας κληρονομιάς» η οποία θα κοσμεί τους κεντρικούς διαδρόμους της εισόδου του νοσηλευτηρίου.
Ο Δήμαρχος Μόρφου είπε ότι αυτή η έκθεση έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου και σε πολλούς αδελφοποιημένους με το Δήμο Μόρφου, Δήμους, ενώ αποκορύφωμα είναι η φιλοξενία της έκθεσης αυτής μαζί με την έκθεση «Ένας Ακρίτας, Άγιος Ταξιδεύει», για τον Άγιο Μάμα, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην παρουσία, μεταξύ άλλων, και του Μητροπολίτη Μόρφου και των Υπουργών Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας.
Την ερχόμενη Τετάρτη οι δημότες Μόρφου πραγματοποιούν προς τιμήν των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή συνδημοτών τους, αιμοδοσία, σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Ο κ. Πίττας είπε ότι ο Δήμος Μόρφου προσδίδει μεγάλη σημασία στη διοργάνωση της αιμοδοσίας γιατί αποτελεί έκφραση συμπάθειας και συμπαράστασης προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος.
Την Πέμπτη οι εκδηλώσεις «Μέρες Μνήμης Μόρφου» συνεχίζονται με ένα αφιέρωμα στην κατεχόμενη κωμόπολη στην τηλεοπτική εκπομπή «Η Κύπρος Κοντά Σας» του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, όπου θα δοθεί η ευκαιρία στον Πολιτιστικό Όμιλο Μόρφου να παρουσιάσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα αλλά και απόδημοι Μορφίτες να ανταμώσουν μέσω τηλεφώνου και της συγκεκριμένες εκπομπής.
Το Σάββατο στις 12 Οκτωβρίου το βράδυ διοργανώνεται μεγάλη εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου για τα 130 χρόνια ζωής του Δήμου Μόρφου στην οποία κύριος ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ενώ θα παρουσιαστεί και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Χορευτικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου και τη χορωδία «Άρης Λεμεσού» και μελών της Ανδρικής Τετραφωνίας Λεμεσού με τον Κούλη Θεοδώρου σόλο τραγούδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: